10 Feb 2008

Time out [tīm out]

Danes bom pisal o minutah odmora.

Najprej o minutah odmora - včeraj smo igrali tekmo proti precej neugodni ekipi. Takoj na začetku smo dali vedeti, kdo je "gazda" na igrišču, zanesljivo povedli, vodili celo tekmo, tako da so na koncu priložnost dobili tudi mlajši, ki sicer manj igrajo.

V zadnjo minuto se je šlo z rezultatom 99:81 nekaj podobnega kot je bil končni izid. Mi nekako nismo uspeli doseči koša - tisti, ki doseže 100 točko je namreč dolžan kupiti "kišto vode". Upam samo, da naša mularija ni nalašč metala mimo samo zato, da ne bi bilo treba kupiti vode. To bi bilo namreč vrhunsko razočaranje.

Anyway - kakih 5 sekund do konca tekme nasprotniki vržejo žogo z igrišča nekje na naši strani, ko cela naša klop "Kliči time out!". Kak time out, bohvasnimarad! Time out se kliče ko je treba - ko pa vodiš za razliko, ki je nasprotnik ne more ujeti, ko ti ne loviš neke posebne razlike (recimo razlike v koših na medsebojnih srečanjih z ekipo proti kateri igraš),... je tak time out "žaljenje nasprotnika". Nepisano pravilo namreč pravi, da se pusti, da tekma mine, ko je tekma odločena. Time out, 5 sekund do konca pri 20+ razlike je totalna bedarija, nasprotnik je itak potolčen, ti pa podaljšaš tekmo še za minuto?! Tega se resnično ne dela.

Sem bil pa lani večkrat priča izživljanju "trenerjev". V mlajši selekciji, ki sem jo vodil smo igrali proti bistveno starejšim ekipam. Igranje 13 let starih fantov proti 16 let starim fantom je bistvena razlika. Tekme smo seveda izgubljali z ogromnimi razlikami. Je bilo pač potrebno vzeti v zakup da so to še otroci, da te selekcije praktično ni bilo in da se bo to dogajalo.

Da se bo pa dogajalo, da trenerji jemljejo minute odmora na koncu tekme, v kateri zaostajamo za nemogočim številom točk, da bi le dosegli neko razliko (dajmo rečt, da smo zaostajali za 98 točk, hoteli so pa zmagati za 100) pa si nisem mogel misliti. Igramo tako tekmo, jaz ne vzamem niti minute odmora, ker nisem želel, da smo na igrišču minuto več kot je potrebno - je pač nerodno predvsem fantom, ki so težko prišli čez polovico igrišča (tudi o tem bom enkrat kaj napisal, o "pumpanju ega" malih trenerjev nad ekipami, ki so bistveno slabše - seveda govorim o mlajših selekcijah), nasprotni trener pa pressing, gnjavaža sodnikov (češ, kaj ne piskajo!), na koncu pa biser - minuta odmora, da svojim "varovancem" nariše akcijo s katero bodo dosegli "tako željeno razliko s katero se bodo hvalili in bili novica dneva na vasi". Ajde, nariši akcijo. Moji fantje so se usedli na klop, en je celo vprašal "ma kaj jim bo zdaj narisal" jaz sem jim pa povedal, da bom nasprotniku dal čas, da si res dobro narišejo akcijo. Poklical sem svojo dve minuti odmora! V tem času bodo ja narisali akcijo tako kot se zagre - svojim fantom pa sem naročil, da se zberejo v krogu rakete in stojijo skupaj dokler ne bo žoga v igri. Potem pa kot partizani na juriš vsak na svojega igralca - pa da vidimo to akcijo. In smo res to naredili - rezultat? Ukradena žoga in dosežen koš v zadnji sekundi! Vsaj nekaj zadoščenja!

Minuta odmora je orodje za spremembo toka tekme, za spremembo ritma, za
ustavljanje nasprotnikovega naleta - nikoli za "nepotreben spektakel".

Izjava dneva : "You should sub a player out when you see a player not going full-speed or playing selfish basketball." Dean Smith

Video dneva : Osnove 1-3-1 zone :

No comments: