26 Feb 2008

Media [mē'dē-ə]

Naša prva liga je "modernizirana" in par dni pred vsako tekmo urednik strani pridobi izjave trenerjev pred tekmami. Isto se zgodi po tekmah in ta del je vsekakor prijetna osvežitev.

Opazil pa sem eno bizarnost, ki je meni resnično simpatična čeprav je njeno bistvo verjetno nekje drugje. Gre za neke vrste (po moje seveda) protest proti kazni, ki jo je en od trenerjev dobil zavoljo kritike izrečene v eni od teh izjav. Od takrat so njegove izjave naslednje:

Pred tekmo : "V Zagorje gremo odigrat težko in zelo pomembno tekmo."
Po tekmi : "V Zagorju smo odšli odigrati težko in zelo pomembno tekmo. In zmagali!"
Pred tekmo : "Pričakujem težko tekmo proti prvakom lige UPC Telemach in pokala Spar"
Po tekmi : "Tekma je bila težka. Izgubili smo."

Meni je tak način protesta izredno simpatičen - brez neke hude jeze, zadovolji formi istočasno pa vsakič znova da vedeti, da se ne strinja s kaznovanjem. Moraš biti res "brihten", da si zapomneš kaj si rekel prejšnji teden in izjavo po tekmi prirediš napovedi. Načeloma tudi mene moti, da se omejuje govor akterjem v športu. Če se nekdo ni strinjal s sojenjem, potem ima verjetno pravico to povedati. Če ima občutek, da se dogajajo kake zakulisne igre, potem verjetno lahko to pove. Koncept "če se o nečem ne govori, potem to ne obstaja" je mimo.

O stvareh je treba govoriti - če nekaj ne štima, potem je na to potrebno opozoriti. Se strinjam tudi z "dušebrižniki" - če so obtožbe hude oz. če se pojavljajo direktne obtožbe potem mora človek ki je stvari povedal te zadeve tudi zagovarjati. Če jih ne uspe, potem je kazen upravičena.

Ravno te zadeve dodajo čar športu - dejstvo, da so tudi športniki (in trenerji) samo ljudje, ki jih določene stvari zmotijo. Zakaj potem tega ne komentirati?

Ko smo že pri medijih bom izkoristil še eno priložnost - zadnjič sem gledal NBA tekmo med ekipama Phoenix Suns in Detroit Pistons. Po dogih letih sem si vzel čas in pogledal eno NBA tekmo. Seveda me je zanimalo kako bo Shaq izgledal v igri Phoenixa. Ni bilo bohvekaj, tekma je bila dolgočasna, Detroit je premočno zmagal.

Tisto kar je pritegnilo mojo pozornost so bili inserti s katerimi nas "filajo" med minutami odmora. Verjetno je to "novo" že nekaj časa ampak trenerji, sodniki (mogoče celo igralci, ne vem) imajo mikrofone in pogovori se (če so seveda primerni) predvajajo.

En od takih pogovorov se je odvrtel med zvezdnikom Phoenixa Amare Stoudemirejem in trenerjema Phoenixa. Fant se je potožil, da ne more braniti meta veterana Detroita Rasheeda Wallacea. Dejansko ima Wallace izredno visok met, enako nevaren je če se obrača okoli leve ali desne rame, z obrazom proti košu, s hrbtom proti košu, meče tako, da se odrine stran od igralca (t.i. fade-away),... skratka neugoden je. No, Amare pojamra, da ne ve točno kaj bi naredil, trenerja pa ga "pomirita" v stilu :"Ne se sekirat, ga ni igralca na svetu, ki bi lahko obranil ta met!"

Ok, dejansko je tak met težko braniti - ampak vedno se lahko potrudiš, da igralcu preprečiš sprejem žoge. Brez žoge bo pa težko dal koš! Pri sprejemu žoge Wallace namreč ni imel nobenega dela - postavil se je na pozicijo centra in dvignil roko, bek mu je podal žogo - od tu naprej ga je pa res praktično nemogoče ustaviti. Stoudemire se je mirno "naslonil" na Wallacea, pustil da je ta prejel žogo in gledal kako nasprotnik dosega koše!! In trener mu reče, da "itak se tega ne da braniti"!? Ne vem, lahko da se ne da braniti - vsekakor pa obstajajo prijemi kako igralec na poziciji centra ne prejmejo žoge oz. kako se to onemogoča.

Izjava dneva : Vince Lombardi : "Dictionary is the only place that success comes before work. Hard work is the price we must pay for success. I think you can accomplish anything if you're willing to pay the price."

Video dneva : Rasheed Wallace:


No comments: