1 Apr 2007

Offensive rebound [ə-fĕn'sĭv rĭ'bound']

Več ali manj vsi poznamo pomen obrambnega skoka, vsi znamo poudariti pomen "zapiranja", vsi vemo kaj pomeni, če dobimo obrambni skok. Tudi naši igralci se tega "zavedajo", niso pa še ugotovili pomena skoka v napadu.

V čem je bistveni pomen napadalnega skoka? Moje mnenje je, da je skok v napadu izredno pomemben zato, ker nam omogoči dodaten met na koš. Kot sem že enkrat prej pisal - napad nikoli ni 100%, vedno zgrešimo kak met iz igre. Z močnim napadalnim skokom si priigramo dodatne možnosti meta na koš in s tem povečamo možnost za končni uspeh.

Kaj definira odličnega skakalca v napadu? Če sta moč in višina izredno pomembni pri skoku v obrambi, je skok v napadu predvsem posledica zmožnosti predvidevanja situacije, želje in borbenosti.

Predvidevanje situacije igralcu omogoča boljšo pozicijo pri skoku v napadu. Odlični napadalni skakalci so znali povedati, da "vidijo" kam se bo odbila žoga. V bistvu tega ne vidijo, samo predvidevajo glede na izkušnje. Če igralec meče žogo s strani, potem je veliko večja verjetnost, da se bo odbila na drugo stran (bo met predolg), kot pa da se bo žoga odbila nazaj (prekratek met). Statistika pravi, da se kar 70% vseh odbitih žog odbije na drugo stran od meta na koš!

Če igralec meče z vrha rakete (z obrazom proti tabli), pa se bo 70% žog odbilo nazaj proti njemu, 30% žog pa se odbije levo ali desno od obroča.

Če torej zadevo spravimo v "banalno" - najboljšo pozicijo za napadalni skok imata :
- igralec na nasprotni strani meta ter igralec, ki meče. Samo on točno ve kam se bo žoga odbila, saj takoj vidi let žoge in lahko predvidi kam se bo odbila.
- igralec na nasprotni strani meta

Kdaj se izborimo za pozicijo? V tako imenovanem "mrtvem času", ko je žoga v zraku. Ponavadi sta to 2 ali 3 sekunde. Takrat obrambni igralci ponavadi gledajo let žoge, napadalec pa ima dovolj časa, da se postavi v položaj, ki mu omogoča največ možnosti za napadalni skok.

Povprečni igralci gledajo kako žoga leti, odlični igralci pa si takrat izborijo pozicijo!

Za odličen napadalni skok mora biti cela ekipa agresivna - če ne za skok, pa zato, da "utrujajo" obrambo in skušajo izkoristiti pomanjkljivosti, ki jih ta ponuja. Z vsakim napadalnim skokom in nato doseženim košem (ali pa priborjeno osebno napako) popušča zbranost obrambe in je možnost za končni uspeh večja.

Nekaj zelo pomembnih "malenkosti", ki pomagajo pri skoku v napadu:
- 70% žog se odbije na nasprotno stran meta oz. proti igralcu ki meče, če je ta obrnjen z obrazom proti tabli
- 2-3 sekunde po izmetu žoge so najpomembnejše za pridobivanje prave pozicije za napadalni skok
- tudi napadalci lahko "zapirajo" in s tem naredijo več prostora za svoje skakalce

Izjava dneva : I'm hungrier than those other guys out there. Every rebound is a personal challenge. Dennis Rodman

"Priročnik" dneva - tehnika skoka v napadu

Video dneva - Tribute to Dennis Rodman (en najboljših skakalcev vseh časov)


No comments: