11 Apr 2007

No excuses [nō ĭk-skyūz'es]

Gledam tekme zadnje čase in pogrešam eno "malenkost" - že dooolgo časa nisem videl igralca, da bi se vrgel za žogo. Kot da je to nekakšna sramota, kot da ni prav, če se igralec vrže za žogo.

Kot da se nihče ne zaveda, da taka "malenkost" definira tok tekme, taka malenkost dvigne moralo soigralcem, takšna malenkost da nasprotni ekipi vedeti, da ni zajebancije in da bodo morali "umreti" na igrišču, če bodo želeli zmagati. Ne, mi se gledamo kdo bo prvi idiot, ki se bo vrgel za žogo, da se mu bodo vsi smejali!

A še vedno nikjer mulca, ki bo zaril kolena v parket. Niti da bi padel. Nič od nič. Vsi bi igrali lepo košarko, brez kontakta, brez udarcev, brez truda. No - brez truda ni nič.

Kje so časi, ko si je Larry Bird zlomil ličnico na tekmi playoffa proti Indiana Pacersem in se vrnil v tretji četrtini, ko je videl, da soigralci izgubljajo tekmo. Seveda je odveč povedati, da so igralci Bostona tekmo dobili!

Danes pa te želje, te "obveze" do košarke, tega zavedanja, da če nekaj daš košarki, da lahko pričakuješ nekaj dobrega nazaj. Ne, danes je samo "daj, daj, daj", samo statistika, samo fancy superge, lepi dresi, če ni vse "tip-top", potem smo žalostni in "nam nekaj manjka in ne moremo igrati".

Dajte se skoncentrirat - tudi v allstarkah se da igrati košarka, tudi v dresu, ki ni iz najbolj finega materiala in ki ni najbolj bleščeč, se da igrati odlična košarka. Vse je namreč v naših glavah - ali si DOVOLJ ŽELIMO zmagati. Samo to je vprašanje - niti ne toliko ali je nasprotnik boljši, višji, močnejši - vprašanje je, ali si dovolj želi zmage.

Tisti, ki pravimo, da si želimo zmage se bomo metali na tribuno če bo potrebno, da rešimo žogo in da dobimo tekmo. Tisti, ki pa pravijo da si pravtako želijo zmage, niso pa pripravljeni na žrtvovanje, so pa zgrešili šport. Za njih je pravi šport šah, kjer bodo lahko cincali in se "šparali" po mili volji, saj bodo v ogenj porivali "kmete in konje", sami pa bodo generali. Generalov pa je v ekipah bore malo - in še tistih nekaj si je "položaj" izborilo z zgledom in obnašanjem.

V opomnik vsem, ki mislijo, da se jim ni potrebno truditi, ker so "nekaj že dosegli" - video dneva, najboljša "NBA hustle" akcija - Michael Jordan, igralec za katerega lahko mirno trdimo, da je najboljši vseh časov ni čutil niti najmanjše sramote, ko je - po doseženem košu, ukradeni žogi, izgubljeni žogi, šprintal nazaj v obrambo in preprečil koš. Če njemu ni bilo težko, potem ni izgovora da bi bilo kateremukoli drugemu košarkarju na planetu težko.

Izjava dneva - "Always acknowledge hustle plays in practice." Lou Campanelli

Vaja dneva - "Wolf" (kratek opis : vaja poteka v parih, en igralec ima žogo pod košem, drugi čaka žogo nekje na višini prostih metov. Igralec z žogo le-to poda igralcu na višini prostih metov in se kar najhitreje vrne v obrambo. Igralec, ki je prejel žogo pa skuša kar najhitreje priti do koša. Vaja se nato ponovi na drugi strani igrišča)

Video dneva - top 10 NBA hustle plays

No comments: