9 Apr 2007

300 [thrē hŭn'drĭd]

Včeraj sem si ogledal film "300" in "videl" kup malenkosti, ki povezujejo "špartance" in športnika, ki se - vsakodnevno - trudi izboljšati, napredovati - zmagati v tekmi.

Za danes sem si izbral nekaj odličnih "izjav" iz filma. Mislim, da pridejo prav tako v življenju (ki je itak vsakodnevna borba za preživetje) kot tudi na športnih prizoriščih. Že res, da vzgajamo predvsem ljudi (ne športnike ampak LJUDI!) - je pa tudi res, da je trdo delo najboljša priprava na vse kar nas napornega čaka v "odraslih letih".

Prvo takšno izjavo se "prebere" takoj na začetku filma, ko Kralj Leonidas uči svojega sina. Očetovski nasvet je naslednji: "First you fight with your head", nato svoje doda še mati "then you fight with your heart!"

Tole bi bilo potrebno vcepiti današnji mulariji, ki misli, da se dandanes ni potrebno boriti za nič, ker je vse itak samoumevno. Če pa se že najde kakšna izjema pa se bori s pestmi. Potrebno je biti pameten in si stvari iskreno želeti - če dodamo še neusahljivo željo po delu potem imamo potencialnega Človeka (z veliko začetnico).

Druga takšna izjava je izjava Kralja Leonidasa, ko je slišal, da se jim približujejo "nesmrtni" (to je bila elitna vojska perzijskega kralja Xerxesa). "Immortals? We put their name to the test!"

Takoj ko se pojavi malo večja ovira se otroci (v veliki večini) predajo in zasmilijo sami sebi. Nehajo se boriti. Napaka. Vedno in v vsakem trenutku je potrebno dati vse od sebe in POSKUSITI! Lahko ne bo šlo, ampak če ne poskusimo ne bomo nikoli vedeli.

"This is where we hold them. This is where we fight. This is where they die." - spet Kralj Leonidas v delu, kjer jih napade prvi val perzijcev. Trenutek, ko je potrebno narediti tisto za kar smo poklicani - v košarki je to lahko samo ena obramba na tekmi, ko je potrebno dati vse od sebe in NAREDITI stvari tako kot jih je potrebno narediti. Brez izgovorov, brez smiljenja. Narediti!

"Give them nothing! But take from them everything!" iz istega dela filma - "attitude", ki bi ga morala vsaka ekipa zavzeti pred vsako tekmo. Zavedanje, da nekaj imamo in da tega ne damo, da se bo potrebno nadnaravno potruditi, če se nas hoče premagati, da bo potrebno "umreti" za zmago. Ja, se sliši precej "komunistično" in precej "filmsko" ampak tako na tekmah v večini primerov je. Ne zmaga vedno najboljši in najlepši, največkrat zmaga tisti, ki si zmage bolj želi in ki je za zmago pripravljen "umreti".

In to je bistvo ekipnega športa - da smo VSI pripravljeni narediti vse, da MI zmagamo. Ne, da vsak dela nekaj po svoje in nihče ne zaupa soigralcu - že če en sam igralec na igrišču ne zaupa soigralcu oz. če en sam igralec na igrišču ne da vsega od sebe, je trud ostalih zaman. Vedno sem občudoval igralce, ki so lahko svoj lasten ego in svojo lastno potrebo po dokazovanju, podredili ekipi. In vedno jih bom občudoval.

Video dneva : Top 10 ekipnih akcij NBA:




No comments: