6 Apr 2007

Phenomenon [fĭ-nŏm'ə-nŏn']

Ricard Vives Rubio. Zapišite si to ime, tisti ki še niste slišali zanj. Danes je star 16 let in je, v letošnji Evroligi (!) igral povprečno 18,3 minute! V teh minutah je dosegel 3,6 točke, 2,4 skoka, 2,8 podaje in 3,2 ukradeni žogi na tekmo! Pri 16 letih!!

Fant je svoje prve minute v prvi španski ligi odigral ko je bil star 14 let (!) Zdaj si pa vi predstavljajte najprej - kaki smo mi izgledali ko smo bili stari 14 let in potem, kako bi danes en mulc izgledal na igrišču, če bi ga dal v ekipo s samimi odraslimi. Potem to preslikajte v slovenske razmere in pomnožite nekje z 8 (1. SLO liga je smešen nivo proti prvi španski ligi).

Dulcis in fundo je bilo igranje na lanskoletnem evropskem prvenstvu za košarkarje mlajše od 16 let. Ricky je v finalu praktično sam premagal ekipo Rusije. Nekaj sekund pred koncem tekme so Rusi vodili za 3, ko je Ricky dosegel trojko s polovice igrišča in izsilil podaljšek. Statistika na koncu tekme je pa skoraj neverjetna: 51 točk (met iz igre 16/25, prosti meti 13/17), 24 skokov, 12 podaj!!!

Nota bene -
v polfinalu proti Hrvaški je dosegel "quadruple-double" - 19 točk, 10 skokov, 13 podaj in 11 ukradenih žog!!!

Njegov trener Garcia Aito Renses mu da prepotrebne minute v katerih lahko mulc napreduje - ponuja mu minute na igrišču, ko te minute nekaj pomenijo, ne "smeti" od minut, ko so tekme odločene.

Še ena zanimivost v zvezi s klubom in trenerjem - interni pravilnik, ki so ga uvedli predvsem zaradi Rubia temu prepoveduje kakršnokoli izpostavljanje v javnosti (intervjuji ipd). S tem želijo fanta obvarovati pred pastmi, ki bi lahko vplivale nanj in na njegov razvoj. Samo mislimo si lahko koliko jastrebov bi se v trenutku obrnilo okoli 16 let starega čudeža!

In to je tisto kar manjka ogromni večini trenerjev članskih ekip - jajca, da talentiranega mulca porinejo v ogenj tudi za ceno rezultata. Smo sužnji rezultata in dokler bo tako bomo naše lokalne "rikije" dušili z polkvalificiranimi tujci, ki so malenkost boljši od našega "rikija", nikoli pa ne bomo vedeli kako dober bi naš "riki" postal.

Klubi "jokajo" češ, da ni mulcev, ki bi igrali košarko, trenerji mlajših kategorij jokamo češ da mularija nima delovnih navad - nihče pa nima jajc (za ceno rezultata) dati priložnosti talentiranemu kadetu. Še več - naša krovna organizacija prepoveduje registracijo igralcev mlajših od 15 let (za članske ekipe!). Ja "super"... Od česa hočemo obvarovati te naše mulce? A smo pozabili stari rek, da na mladih svet stoji?

V svojem "mikro kozmosu" se borim proti temu kakor pač vem in znam - v letošnji mladinski ligi sem (v drugem delu sezone, ko sem malo "preštel" kdo je kdo) redno dajal priložnost 3 nadebudnim in pridnim pionirjem. V mladinski ligi so dobivali minute, ki so štele.

Kaj sem s tem skušal doseči?
- želel sem, da fantje na svoji koži začutijo kako se igra prava košarka, kako izgleda resna košarka od blizu

- od starejših soigralcev pa sem želel, da se navadijo na to, da morajo "čuvati rit" nekomu mlajšemu, da se naučijo odgovornosti v igri. Zdaj so to "mulci v članskih ekipah" - drugi njim ščitijo riti. Čez par let pa bodo morali postati nosilci in se bo cela ekipa naslanjala na njih. Če ne bodo že danes "pripravljani", potem bo čez nekaj let kriza bistveno hujša kot bi lahko bila.

In to je bistvo trenerskega dela - da učimo otroke odgovornosti. Tako kot bodo morali enkrat v službo ob uri, tako ni zamujanja na trening. Kot bodo morali enkrat javiti, da zamujajo, tako morajo danes javljati - trenerji, še posebej mlajših, se vse premalo zavedamo, da imamo ogromen vpliv na otroke. Ne samo v košarkaškem smislu (ta je skoraj najmanj pomemben, ker bo mogoče 1 od vseh ki gredo skozi naše roke živel od košarke!) ampak še posebej v smislu navajanja na življenje.

Izjava dneva : "Insanity is doing the same thing over and over and expecting a different result." Albert Einstein


Video dneva - zaključek evropskega prvenstva U16 (Španija - Rusija) - Ricky Rubio s polovice igrišča za podaljšek:


No comments: