21 Apr 2007

Leadership [lē'dər-shĭp']

Danes se bom malo ukvarjal s "psihologijo" - predvsem z vplivom vodje na skupino ljudi (prevedeno v košarko - vpliv vodje na soigralce)

Kdo je "vodja"?

Človek, ki lahko s svojim zgledom in delovanjem "vbije" strast in smer skupini ljudi. Gledano v košarkaškem smislu je to igralec, ki mu soigralci popolnoma zaupajo in se nanj zanašajo v odločilnih trenutkih. Je igralec, ki je sposoben prevzeti nadzor nad igro in situacije reševati v dobrobit ekipe.

Pravi vodja je vedno prvi na igrišču (pri treningih), se nikoli ne pritožuje čez vaje, ima svoje mnenje glede določenih stvari in to svoje mnenje uspešno predstavi, ko je to potrebno. Pravega vodjo mora ekipa sama "narediti", izluščiti iz ekipe.

Napaka, ki se pogosto pojavlja je "postavljanje vodje" s strani trenerja. Ko trener izbere vodjo nezavedno poruši hierarhijo znotraj ekipe. Igralec, ki je bil prej "en od nas" je zdaj umetno postal "nekaj več" in to pri ostalih pomeni neke vrste diskreditacijo njihovega znanja in njihovih sposobnosti. Zato bi moral trener - če že želi svojega vodjo - to narediti na malo bolj subtilen način. Ne z javnim imenovanjem ampak skozi trening. Je pa to vedno precej "nevarno" početje, saj lahko ostali igralci to zadevo prepoznajo in smo spet v situaciji rušenja hierarhije odnosov znotraj ekipe.

Kot že rečeno - če ekipa sama "rodi" vodjo, potem ima ta praktično neomejeno zaupanje ostalih članov ekipe. Izredno pomembno je, da vodja tega zaupanja ne izkorišča in izrablja za stvari, ki ne pripomorejo h izboljšavi statusa ekipe. V tem primeru ga bo ista ekipa, ki ga je "nastavila" tudi "odstavila". Težava bo v tem, da tak igralec težko ostane del ekipe!

"Contrary to the opinion of many people, leaders are not born. Leaders are made, and they are made by effort and hard work." Vince Lombardi

Kako prepoznati pravega vodjo?


Pravi vodja ni nujno najglasnejši igralec v ekipi, najvišji, najmočnejši - niti ni nujno najboljši strelec! Vodja je lahko tudi tisti, ki je tih in miren, na igrišču (predvsem ta del je pomemben) pa da vedno vse od sebe in s svojim zgledom spodbudi ostale člane ekipe, da počnejo isto. Če to pomeni z glavo skozi zid, potem mora vodja PRVI skozi zid, ostali pa mu bodo sledili.

Pravi vodja bo prvi v dvorani in zadnji bo dvorano zapustil, pravi vodja se ne bo pritoževal nad metodami dela in jamral nad napornimi treningi, ker se mora zavedati, da je ZGLED! Če se pravi vodja ne pritožuje, potem se niti ostali ne smejo. Če pravi vodja "joka in jamra", potem bo cela ekipa delala slabo!

Vpliv vodje na ekipo

Vodja ekipe ima ogromen vpliv na ostale - tako pozitiven kot negativen. S svojim zgledom je spodbuda za ostale - nekateri se bodo celo trudili, da delajo več kot vodja, nekateri bodo skušali doseči vodjo - vse skupaj pa bo pripeljalo do napredovanja vseh članov ekipe.

Vodja ima lahko tudi negativen vpliv - če izkorišča svoje "privilegije", če se "dvigne nad ekipo", potem v očeh ostalih članov ekipe izgublja pomen - ne glede na število doseženih košev se tista nevidna nit, ki se je spletla med člani ekipe, trga

Leadership is action, not a position!

Izjava dneva : When you give it your best effort, you may run out of time, but you will never lose a game, regardless of the score!

Video dneva : Dražen Petrovič


No comments: