27 Jan 2008

Entertainment [entərˈtānmənt]


Včeraj smo odigrali še eno "lušno" tekmo ampak ne bi dosti o tem - danes si bom vzel čas in napisal nekaj o debati, ki smo jo imeli na zadnjem treningu.

Trening (košarka) kot zabava ali "zajebancija"? To je bilo vprašanje. Si lahko predstavljam, da veliko ljudi (razen profesionalcev in tistih, ki imajo ambicijo to postati) jemlje trening kot "zajebancijo" - ki je na trenutke resna stvar, v bistvu pa ni nič drugega kot trošenje časa. Jaz se s tem ne bom nikoli strinjal, razen če se bom ukvarjal z ekipo "veterinarjev, ki ob nedeljah vrežjo en basket" - takrat mi bo vseeno.

Košarka mora biti zabava in nikoli zajebancija. Tako kot služba - ki mora biti zabava (Ok, če je ali ni zabava je druga debata), nikoli pa si ne smeš privoščiti zajebancije. V službi ne. Seveda se bodo pri nas fantje "postavili na zadnje noge" in znali povedat, da njim košarka ni služba in da če ni služba, potem je lahko tudi zajebancija. Ne more biti. V bistvu mora biti to kot služba - kot obveznost, ki jo ima vsak zase do svojih ambicij in želja. Če si prišel na trening, potem si prišel garat. Če misliš drugače, potem ostani doma. Seveda trening ni "rudarjenje", kjer bi te "pazniki" mlatili če ne delaš točno tako kot si je nekdo zamislil - ampak to, da imaš na treningu odnos do dela tak kot se spodobi pa ni nobeno "preveliko pričakovanje". Na treningu in tekmi se bodo pojavile situacije, ki bodo smešne, ki bodo zabavne,... saj je to v končni fazi šport in šport MORA biti zabava, ne sem pa postati zajebancija!

Podobno je v službi - segmentu življenja, ki nam bo pokuril 40 let "stanovanja na Zemlji". Služba bo morala postati zabava (šefi bodo navdušeni če bo to dejansko postala), če pa bo postala zajebancija bomo pa leteli iz službe. S treningi je isto - trening košarke je trening za življenje. Tudi v življenju so priprave, so kondicijski treningi, so porazi in so zmage. Je pa tudi v življenju čas za smeh in zajebancijo, samo to se dela v prostem času, ne na "treningih". Če je zajebancija na treningih, potem tudi na tekmah ne more biti drugače.

Smo pač v letih, ko se bomo morali naučiti razlikovati zabavo od zajebancije.

Še ena pomembna zadeva - vsak, ki se je kdajkoli poškodoval bo znal povedati, da se večina poškodb zgodi, ko je na treningih ali tekmah določene stvari delal manj kot 100% - zvit gleženj na basketu je posledica zajebancije (več ali manj), moje strgane križne so bile posledica zajebancije (če bi delal tisto kar bi moral in ne tistega kar sem mislil da lahko, bi bil danes verjetno manjkrat operiran), nabiti prsti - posledica "šlampastega" lovljenja žoge,... seveda se poškodbe zgodijo tudi, ko si 110% v igri - nesreča pač nikoli ne počiva - ampak daleč največ poškodb se zgodi kot posledica zajebancije - neresnosti, nezbranosti,...

Po drugi strani pa zabava pomeni sproščenost, koš izgleda kot "olimpijski bazen", vse kar narediš delaš z lahkoto,...

Izjava dneva - Vince Lombardi : If you aren't fired with enthusiasm, you will be fired with enthusiasm.

Video dneva : Živemu človeku se vse zgodi



No comments: