7 Jan 2008

Point of view [po´int ŏv vyū]


V soboto smo odigrali eno res zanimivo tekmo - v derbiju kroga smo precej zasluženo premagali - do sobote - nepremagano moštvo. Ta post ne bo "busanje u prsa" češ kako odlično smo igrali, ker nismo bili tako zelo odlični kot si mogoče predstavljamo.

Pisal bom o sodnikih. Si bom vzel ta privilegij in spisal par besed o vlogi sodnikov. Sploh o vlogi sodnikov z novimi "pooblastili". Sodniki naj bi, pred sezono, dobili navodila da strožje (s tehnično napako, ki ni zastonj) sankcionirajo izsiljevanje osebnih napak v napadu.

Menim, da je že v osnovi tak pristop napačen - sodniki so servis košarke, dodatek brez katerega sicer ni tekme, v samem bistvu pa bi se lahko tekme igrale tudi brez njih. Malo težje bi se dogovorili glede kočljivih situacij ampak "bohpomagi", nekako bi se zmenili. Ali pa bi "vrgli trojko" - pa če zadaneš je žoga tvoja, če zgrešiš pač od nasprotnika.

Da se torej vrnem h tekmi in tistimi situacijami, ki so me zmotile. Na tekmi, relativno mirni - glede na vložek - so bile dosojene 3 tehnične napake. Človek bi si mislil, da je bila tekma "škandal", da so se dogajali čudeži,... nič takega. Dve tehnični sta bili dosojeni kot posledica "izsiljevanja osebnih napak v napadu". Eno smo kasirali mi, eno nasprotnik. Ne bom debatiral o tem ali so igralci dejansko "odigrali" in si (po novih normativih) zaslužili kazen.

Bolj me moti dejstvo, da si sodniki jemljejo pravico in dolžnost ocenjevati situacije, ki so vedno relativne. Če za osebno napako lahko z precejšnjo gotovostjo trdimo, da se je zgodila (udarec po roki je udarec po roki in tukaj ni debate) tega za izsiljevanje osebne v napadu ne moremo trditi. Kdo namreč lahko odloči, da je bil udarec dovolj močan, da "premakne" nasprotnika? Sploh pa - košarka je bila in bo šport v katerem se nasprotnik trudi ukaniti nasprotnika na vsemogoče načine - seveda v športnem duhu. En od takih načinov je tudi izsiljevanje osebne napake v napadu. Igralec, ki "odigra" situacijo, sodnik pa ne nasede je že kaznovan s tem, ko ne more zadovoljivo odigrati svoje obrambe - ponavadi namreč leži na tleh, nasprotnik pa ima prosto pot do koša.

Ne vidim nobene potrebe po tem, da se take situacije dodatno kaznujejo - tehnična napaka namreč pomeni dodatno osebno napako igralca - kar lahko neposredno vpliva na igro - sodniki pa naj ne bi neposredno vplivali na igro in rezultat. Še posebej zato, ker take situacije niso ravno "nešportno obnašanje" za kar bi si igralci zaslužili tehnične napake. Do sedaj so sodniki odločali o dokaj jasnih situacijah - koraki, dvojna, osebna,.... zdaj se morajo pa odločati še o tem ali je nekdo namenoma padel ali ne.

Vem, sodnikom definitivno ni lahko - igralci pritiskajo nanje, trenerji, občinstvo,... sodniška organizacija pa jim je - s svojim napotkom - naredila medvedjo uslugo. Sodniki bodo tako podvrženi še hujšim pritiskom, saj bodo morali odločati o situacijah, ki so največkrat nejasne in relativne. Že tako so njihove odločitve vedno predmet kritike ali igralcev/trenerjev ene ekipe, ali druge. Tako bo pritiskov še več - s tem pa tudi napak. Na žalost vseh, ki se udejstvujemo v košarki. S sodniki vred.

Izjava dneva - "I asked a ref if he could give me a technical foul for thinking bad things about him. He said, of course not. I said, well, I think you stink. And he gave me a technical. You can't trust em." Jim Valvano

Video dneva - Dennis Rodman - kakšno tehnično si je zaslužil, brez njega pa bi bil definitivno en velik dolgčas!


1 comment:

Anonymous said...

Haha, Dennis legenda! Prou z užitkam sem obujal stare spomine :)

Drgač pa super pišeš! Kako da je košarkaški trener tako nadarjen za pisanje? :)

Samo tako nadaljuj..z veseljem berem tvoj blog.

LP