26 Mar 2007

Free Throws [frē thrōs]

Bliža se konec sezone (ponekod se je že končal, nekje se pa »lovijo« mesta za čimboljši štartni položaj pred play-offom) ko je vsaka tekma še malo bolj pomembna, ko je vsak trenutek na igrišču še malo bolj odločilen, ko je vsaka žoga lahko odločilna.

Tako tekmo smo odigrali včeraj – morali bi zmagati da bi se izognili kvalifikacijam za naslednjo sezono. V gosteh, pri ekipi, ki nas je doma premagala za 40 točk.

In smo šli – odločeni,da drago prodamo svojo kožo – začeli zaspano, se nato zbudili, odigrali verjetno najboljšo četrtino sezone, nato pa padli. Na koncu smo izgubili za 1 točko. 1 točko, ki bi nas lahko »popeljala v nebesa«. 1 prosti met, ena kvalitetneje odigrana obramba, ena izgubljena žoga - 1 trenutek nepazljivosti, ki loči heroje od poražencev. 1 prosti met!

Pravijo, da se igralci največ naučijo iz tesnih porazov – da je to najboljša šola. Se strinjam. Absolutno. Ni nobene koristi od tekme, kjer si za 40 točk boljši ali slabši od nasprotnika. Za razvoj mladega igralca so koristne tesne tekme, tekme, ki se odločajo v zadnjih sekundah! To so trenutki tekem zaradi katerih je vredno garati vsak dan, večkrat na dan.

Od trenerskega kolega Victorja Sfere, ki piše blog sem si bom sposodil (z dovoljenjem seveda) nekaj vrstic, ki jih je namenil izvajanju prostih metov (na včerajšnji tekmi smo namreč zgrešili SAMO EN prosti met – na koncu več kot dovolj).

Igralci in trenerji se vse premalo zavedamo pomembnosti metanja prostih metov. Igralci (vsaj nekateri) mečejo »ker morajo«, nekatere je strah pritiska (vse oči so usmerjene nanje), nekateri mislijo, da se bo met zadel sam od sebe – redko kdo pa se zaveda, da lahko ravno ta prosti met odloči prvenstvo, da lahko en prosti met definira prihodnost kluba (Ok, tole je malo dramatično ampak v končni fazi zelo resnično).

Verjetno nihče ni slišal za gospoda Toma Amberryja. Možakar je star 85 let, 15.novembra 1993 pa je postavil svetovni rekord v zaporednih zadetih prostih metih. 2750 jih je zadel! Metal je 12 ur.Star je bil 71 let!

Stric Tom se je odločil, da bo - penziji – dokazal, da lahko vsakdo, ki ima eno roko in jasen cilj, postane odličen metalec prostih metov. Vsak dan je šel v lokalno dvorano in metal proste mete. Včasih tudi po 6 ur dnevno. Si predstavljate, da bi današnjo mularijo »prisilili« na 6 ur neprestanega buljenja v TV?! Še to bi jim bilo odveč!

Kaj je Tomova »skrivnost«? Nič pretresljivega, samo trdo delo in zvrhan koš samozavesti. Pravi namreč: "Focus and concentration. When I’m shooting a free throw, I don’t think of anything else. I am 100% positive I will make the basket. Never have a negative thought on the free throw line."

Danes Toma plačujejo NBA in NCAA ekipe, da njihovim igralcem pomaga pri izvajanju prostih metov.

Če verjamemo internetu, potem stric Tom še danes zmeče po 500 prostih metov vsak dan! Koliko jih mi zmečemo? Premalo.

Izjava dneva : "Nobody listens, because nobody is interested in free throw shooting, Players like dunks and three-point shots, and they just don't get it. Free throws might be boring, but they're the most important shots you'll ever take." Tom Amberry

Priročnik dneva : Mike Dunlap (Denver Nuggets) - vaje za povečanje odstotka zadetih prostih metov

Video Dneva - Michael Jordan - osnovna šola metanja prostih metov



No comments: