27 Jun 2008

Start [stärt]

Nekaj časa se spet nisem javljal - malo zastran vročine, malo zato, ker je praktično konec sezone in bo blog (tako kot jaz) malo počival. Moja ekipa s tem tednom zaključuje z organiziranim miganjem. Trenutno še imamo treninge, ta vikend pa še zaključimo en turnir v Kopru. To bo za letos vse, spet se bomo dobili v začetku avgusta, ko bomo začeli s postavljanjem temeljev za naslednjo sezono.

Zadnjih nekaj dni z nami v Portorožu trenira Predrag Milović - nekateri ga poznate, nekateri mogoče zanj še niste slišali. Urbane legende ki krožijo o njem so take in drugačne - dejstvo ostaja, da je Pedja en redkih trenerjev v Sloveniji, ki ima jajca "v ogenj" poriniti mularijo. Ki ima jajca dati pošteno priložnost mlajšim igralcem. Pedja je garač - tisti, ki so imeli priložnost delati z njim bodo to potrdili. Jaz na žalost nisem nikoli treniral z njim (kot igralec) mi je pa v veliko veselje delati z njim zdaj - tudi če samo gledam kaj počne z mularijo. (opomba: včeraj sem si "izpolnil željo" in malo potreniral z njim. Preživel sem, to je najbolj pomembno)

Ogromna večina ostalih trenerjev je sužnjev rezultata - igra se samo na rezultat, ker samo rezultat (pa še ta ne nujno - prav Pedja bi znal o tem veliko povedati) ti rešuje kožo (da ne napišem riti). Mladi igralci so tako obsojeni na sedenje na klopi in podajanje brisač tujim pol-izdelkom, lokalnim veteranom in namišljenim zvezdnikom.


Pedja je v svoje roke vzel nekaj mojih bolj ambicioznih fantov in še nekaj mularije stare okoli 12 let. Z njimi vsak dan oddela dva treninga na katerih se ponavljajo osnove košarke, na katerih se pilijo podrobnosti na katere večina nas tako rada pozabi. V podrobnostih pa je VSE! V tem kako postaviš noge pri ustavljanju vodenja, do tega kako primeš žogo, kam usmeriš pogled po "rollingu". Malenkosti so razlika ki razlikujejo navadnega igralca od vrhunskega igralca.

Z malenkostmi, ki to niso pa bom tudi nadaljeval svoj blog - igramo namreč en simpatičen turnir na obali. V sredo smo turnir začeli z zmago proti ekipi zamejskega Jadrana, včeraj pa smo izgubili proti ekipi iz Cazina. Obe tekmi pa smo odigrali na čisto identičen način - s tem, da smo se prvič "izvlekli", včeraj pa nam (hvala bogu!) ni uspelo.
Začeli smo površno, brez volje, brez energije,... nič od nič. Nekaj smo tekli, nekaj smo se kujali, žoga je bila kriva marsičesa, nismo uspeli zadeti enostavnih metov na koš. Nasprotniki - po drugi strani - pa so odigrali svoje. Po začetnem zaostanku smo sicer prišli do ugodnega rezultata in v sredo celo dobili tekmo, včeraj pač ne.

Tisto kar mene osebno najbolj moti pri vsemu skupaj je to, da imamo v "DNK" zapisano to, da tekme začnemo mehko. To so fantje lahko še obračali pri pionirjih, kjer so na neko individualno kvaliteto reševali tekme. Starejši kot bodo nasprotniki, težje bo! In tega jim nekako ne uspem dopovedati. Da se tekma začne s prihodom v garderobo, kjer se v miru pripravimo na tekmo, da se tekma nadaljuje na segrevanju, kjer se skoncentriramo na malenkosti (spet smo tam!) ki jih bomo morali kvalitetno oddelati,... da se tekma ne začne po prvem polčasu! To se nam je zdaj zgodilo že nekajkrat.

Razumem, da so to pubertetniki, ki jim po glavi skačejo vse mogoče neumnosti - ampak tej pubertetniki bodo enkrat mogoče resni športniki - če bodo danes začeli razumeli, da vsaka malenkost šteje, potem jim bo čez 10 let veliko lažje. Če pa bodo površni in slabo skoncentrirani, potem je vprašanje če se bodo kdaj uspeli povzpeti na nivo, ki bi ga lahko dosegli. In to bo največja žalost - da ne bodo dosegli svojega maksimuma.

Za zaključek - prvo tekmo smo dobili za 4 točke, drugo izgubili za 5. Če bi recimo včeraj izgubili za 3 ali celo zmagali, potem bi jutri igrali v finalu (če seveda danes zmagamo) - tako pa finala v nobenem primeru ne bomo videli. V najboljšem primeru bomo igrali za "leseno" medaljo. Glede na to kako smo igrali si drugega niti ne zaslužimo. Leseno medaljo za "reminder" kako se ne sme igrati.


Izjava dneva: Vince Lombardi
- It's easy to have faith in yourself and have discipline when you're a winner, when you're number one. What you got to have is faith and discipline when you're not a winner.

Video dneva : Ni popuščanja!

No comments: