12 Apr 2008

Aggressivness [əˈgrɛs'vn's]


Včasih je bila košarka bolj umetnost, danes je bolj "fizika". Če je to napredek ali ne je drugo vprašanje, dejstvo je, da se je potrebno "fiziki" prilagoditi. Samo tisti, ki bodo sposobni svoje znanje nadgraditi z agresivnostjo, željo po zmagi, nepopustljivostjo,... samo tisti so na pravi poti.

Tudi o tem sem že pisal - da se je včasih agresivnost štela kot "must", kot nekaj kar igralec vsakodnevno "nosi" na trening (kot športne copate recimo), danes pa moramo izmišljati vaje da se agresivnost poveča, da se poveča sposobnost igralcev, da hitro in precizno opravijo določeno nalogo.

Danes pa se bom razpisal o agresivnosti v igri. Gledal sem NCAA finalni turnir, kjer so košarkaši prikazali resnično visok nivo agresivnosti na igrišču. Agresivnosti in nepopustljivosti. Ok, ne morem tega pričakovati od 14 let starih otrok, lahko pa že danes vidim kdo ima "to" v sebi in koga bo treba konstantno opominjati in spodbujati. Seveda raje vidim, da se mi ni treba ukvarjati s tem (kar bi pomenilo, da imajo igralci "kri" v sebi), ker se bom potem ukvarjal z drugimi malenkostmi pomembnimi za napredek otrok. Če se bo treba, se bo pa pač treba - nič mi ni težko dokler vidim, da otroci to sprejemajo na pravi način.

Na NCAA tekmah se lahko vidijo šolski primeri resnično agresivne obrambne košarke. V NBA tega že dolgo ni, v Evroligi so to bolj kot ne izjeme, v NCAA ligi pa je to pravilo. Pravilo, da se igra obramba "krvavih kolen", da se nasprotniku ne pusti niti centimetra igrišča, da se onemogočijo vse (ali pa karseda veliko) napadalnih opcij. To bi rad v doglednem času dosegel s skupino igralcev, ki jih treniram. Da bomo sposobni tekmo obrniti sebi v prid preko različnih obrambnih postavitev. V napadu smo sposobni narediti marsikaj, v obrambi smo pa še vedno premalo agresivni. Na momente to izgleda prav spodobno, na momente pa smo prav nebogljeni. Od pomanjkanja komunikacije (ki je pomembnejši del igre v obrambi) do pomanjkanja koncentracije, do pomanjkanja želje. So pa to vse elementi na katere se da vplivati in na tem bom vztrajal dokler bom trener in kjerkoli bom trener. Ker verjamem, da se samo tako lahko ustrezno napreduje in "preživi" v današnji košarki.

Noben vrhunski zvezdnik ni neagresiven - vsi imajo v sebi "ogenj", želja po zmagovanju je še posebej izražena. Seveda vsi radi zmagamo, to ni vprašanje - pravo vprašanje je kaj smo pripravljeni storiti in žrtvovati, da bi zmagali!

Izjava dneva : Vince Lombardi : "Dictionary is the only place that success comes before work. Hard work is the price we must pay for success. I think you can accomplish anything if you're willing to pay the price."

Video dneva - tako bi se morala igrati obramba :


Datoteka dneva : Antonino Molino practicing man 2 man defense

No comments: