7 Oct 2007

Tenaciousness [tə-nā'shəsnĕs]


Nepopustljivost je odlika vrhunskih športnikov. Športnikov, ki se ne predajo četudi so razmere resnično neugodne. Nepopustljivost je odlika, ki naredi razliko med uspešnim in neuspešnim.

Velikokrat v življenju se nam zgodi, da bi "vrgli puško v koruzo", da bi se predali in odstopili. To je vedno opcija vendar ne bomo nikoli vedeli ali bi v nečem uspeli, če se bomo vedno predajali, če bomo nehali, ko se pojavijo prve ovire. Ovire bodo vedno na naši poti, ker samo tako naše delo dobi smisel - če se potrudimo in ovire premagamo, potem ima rezultat nek smisel in neko težo.

Če nam je vse prinešeno pod rit, če se za uspeh ni potrebno potruditi, če za dober rezultat ne premagujemo ovir, potem so naši rezultati (ponavadi) precej nižje od naših potencialov, napredek pa je temu primeren.

Ravno včeraj smo, s člansko ekipo Portoroža, igrali povratno pokalno tekmo 3.kroga SPAR pokala. Gostili smo ekipo Šenčurja, ekipo ki nas je v prvi tekmi premagala za 2 točki in ekipo, ki je veljala za favorita, saj ima nekaj res kvalitetnih posameznikov.

Pred tekmo smo vsi verjeli (še posebej na podlagi naše igre iz prve tekme), da lahko favorite presenetimo, še posebej ker smo igrali doma. Tekmo smo začeli odlično, nato malo popustili in dovolili gostom da se približajo. Vendar pa nas zaupanje v svoje moči ni nikoli zapustilo. Z veliko želje in truda vseh igralcev, ki so igrali (in igrali so vsi!) smo se pretolkli skozi tekmo in jo na koncu zasluženo dobili.

Tekme seveda nismo mogli dobiti na izkušnje ali rutino (smo namreč mlada in precej neizkušena ekipa, igrali pa smo še brez praktično najbolj izkušenega igralca) - ampak samo na nepopustljivost in borbenost. In samo to nas lahko pripelje do kvalitetnega igranja v naši ligi. Za nagrado pa smo si prislužili dve tekmi, najverjetneje proti enemu od prvoligašev, kar bo praznik posebne vrste.

Tisto kar pa bi res želel povedat je to, da samo z igranjem takih tekem igralci dejansko napredujejo. Lado Gorjan, en prvih trenerjev s katerimi sem imel čast sodelovati nam je znal govoriti, da se igralci največ naučijo iz porazov z minimalno razliko. Ker so tej porazi najbolj boleči. Seveda je težko in nerodno izgubiti tekmo z minimalno razliko ampak dejansko je res - igralci in trenerji se največ naučimo preko minimalnih porazov. Tekma v kateri zmagamo za 40 točk ali pa izgubimo za 40 točk je bistveno manj vredna (v smislu napredovanja igralcev), kot pa tekma ki se lomi v zadnjih trenutkih. Zmaga je seveda slajša, poraz pa bolj poučen.

Izjava dneva : "Losing is only temporary and not encompassing. You must simply study it, learn from it, and try hard not to lose the same way again. Then you must have the self-control to forget about it." John Wooden



Video dneva : Top 10 hustle plays -



1 comment:

Anonymous said...

Dobr si tole napisu, dobro izjavo ponašel in še bolši video, vendar kaj storiti ko enostavno ne moreš zaupati soigralcem zaradi njihovega preslabega znanja oz. niso na tvojem nivoju igre?

LP in hvala