25 Sept 2007

Fundamentals [fŭn'də-mĕn'tls]

Ker počasi začenjam z dodajanjem gradiva, ki sem ga uspel prevesti (internet dela čudeže) bom prvi "resen" članek posvetil osnovam košarke.

Kot pri vsaki stvari v življenju so pravilno naučene osnove bistvenega pomena pri doseganju ciljev. Tako kot se je potrebno najprej naučiti šteti, da bi lahko kasneje pravilno delili in množili so tudi pri košarki osnove bistvenega pomena.

Kar se bodo otroci naučili, to bodo ponavljali in to bodo na koncu prikazali na igrišču. Če bomo trenerji striktni pri popravljanju napak in če bodo otroci razumeli, kaj jim skušamo dopovedati in kaj popraviti (predvsem pa jim moramo znati pokazati kako določen gib pravilno izgleda), potem bomo na pravi poti.

Nisem izkušen trener, eno leto sem delal z otroci, pa sem videl dovolj "košarke" v mlajših kategorijah. "trenerji" izkoristijo določeno prednost (seveda igra samo rezultat, vzgoja je drugotnega pomena) - v starosti, višini ipd. in to izkoriščajo do onemoglosti. Kadeti igrajo presing po celem igrišču, maltene conski presing - osnove košarke (obramba 1na1, stran pomoči, zapiranje po skoku - če govorimo o obrambi) so nekje zadaj, "nujno zlo".

Seveda je to na kratki rok uspešno - zmagaš tekmo, otroci srečni, verjetno so tudi starši srečni, ker so "sineti" dobili "še eno tekmo" ampak na dolgi rok je to malo vredno. Ko bodo tej otroci stari 17-18 let bodo enodimenzionalni atleti, ki bodo sicer agresivni (če bodo) ampak nekega širšega znanja pa verjetno ne bo. Zakaj? Zato, ker so njihovi trenerji v mlajših selekcijah čas "trošili" na nepomembnih zadevah kot je conski presing, podvajanje otrok, ki sami od sebe težko prenesejo žogo na nasprotnikovo polovico,...

Zato je toliko bolj pomembno, da vztrajamo pri učenju osnov košarke - na kratki rok bo to verjetno izgledalo kot "še ena izgubljena tekma", na dolgi rok, pa bodo naši varovanci bogatejši za tisto osnovno znanje, ki loči igralce od košarkašev. Košarkašev je namreč vedno več, pravih igralcev pa vedno manj.

Ok, še malo politike - seveda je to posledica "globalizacije" in instant NBA košarke, kjer je pomembno kakšne superge ima kdo in kjer je pomembno kdo višje skoči. No, če bi govorili o skoku v višino, potem bi teorija o uspešnosti tistega ki višje skoči, držala. V košarki pa igra vse prej kot samo skok. Skok je samo en od elementov in tudi brez njega se da biti uspešen.

Skozi te moje pisarije bom dodajal dokumente v katerih bodo opisane smernice in načini treniranja ter učenja, stvari ki jih vsi že poznamo, nikoli pa ni odveč, če jih še kaj preberemo.

Za danes "častim" PDF dokument "Osredotočanje na osnove"


No comments: