18 Jul 2008

Reality [rē-ăl'ĭ-tē]


Dober večer - sicer sem "obljubil", da bodo počitnice in bo tudi blog počival vendar je košarka življenje in v življenju ni počitnic.

Naši košarkaši so zaključili kvalifikacije za nastop na OI. Niso se uspeli uvrstiti nanje - v četrtfinalu so od naših bili boljši portoričani. Ali je to neuspeh ali samo realno stanje pa bom skušal po svoje spisati spodaj. Ta sestavek sem objavil tudi na forumu prostega meta, tukaj pa ga bom samo še malo razdelal. Ja, dolg blog bo tole :)

Na žalost je ta rezultat realen - glede na to kdo se je odzval, kdo se je vmes poškodoval,... To je to. Bi bilo lepo, če bi se šlo na OI, ni pa realno. Ne glede na to, kaj nam srce pravi.

Niti na papirju nismo boljši od Portorika. Imamo enega resnega centra v ekipi, eno resno štirko, smo popolnoma brez trojke in imamo playa in dvojko, ki sta nekje tam-tam, če ju primerjamo s portoričani.

Primerjava po igralnih mestih bi šla nekako takole:

PG (playmaker)- Arrojo (Barea) vs. Lakovič (Dragič) - portoričana sta v NBA (če je bek v NBA, potem ni ravno lesen, v ZDA je bekov kot trave!), naša dva pa v Evropi. Jaka soliden, Dragič še na začetku. 1:0 za Portoriko

SG (bek šuter) - Ayuso vs. Bečirovič - tam tam, oba sta imelaneki kilavi sezoni, ampak recimo da neodločeno.

SF (krilo) - 1:0 za portoriko, mi SFja sploh nimamo

PF (nizki center) - 1:0 za Slovenijo

C (center)- neodločeno - mi imamo samo Rašota, Portoriko pa ima 3glavega zmaja (Ramos, Santiago, Sanchez) - na dolgi rok, ob pravočasnih menjavah je delo za Rašota nemogoče! Čim pa bi šel Rašo iz igre bi imeli luknjo pod košem. Torej neodločeno, če smo zelo navijaški!

Če seštejemo skupaj je to čista prednost za Portoriko. Ok, take primerjave so "nehvaležne", papir ne igra, igrajo igralci. Vse to je res - ampak v naših željah in predstavah o sposobnostih ekipe je treba biti vsaj malo realen. In realno nismo boljši.

Kakšna je sploh bila naša ekipa in kakšno sezono so imeli igralci, da bi lahko pričakovali nastop na Olimpijskih igrah?

Zagorac in Drobnjak sta uletela silom prilike - na žalost sta solidna igralca za solidne ekipe, za kaj bolj resnega pa pač nista. Naredita svoje, kar se od njiju pričakuje - čudežev pač ne moreta narediti.

Klobučar je imel letos bolj "tako-tako" domačo sezono, nič pretresljivo odličnega, da bi lahko od njega pričakovali karkoli

Prelđič - še ni to to. Lahko da enkrat bo, danes je pač noter, ker nimamo nikjer nikogar od 20x cm, ki bi znal tekat na krilu.

Dragič - rahlo razočaranje, tudi sezona ni bila ravno nadgradnja tistega, kar je pokazal lani na EP - posledično, niti od njega ni bilo za pričakovati atomske košarke.

Lakovič in Bečirovič - tudi njuni sezoni nista bili ravno blesteči. Sani je bolj kot ne obsedel pri Panathinaikosu in se mu vidi, da je izven forme. Jaka pa nikakor ne ujame konca s koncem kar se tiče reprezentance. Tudi lani na EP je bil "izmozgan" od naporne sezone in bleda senca tistega "Harry Potterja" ki je čaral na igrišču.

Zupan - letos odigral prvo resno sezono v karieri. (če govorimo o kalibrih igralcev, ki bi naj nosili reprezentanco oz. ki naj bi naredili rezultat) - lani ni igral nič resnega (Eurolige ni smel igrati),...

Joksimović - solidno odigral kar je dobil. Imel spodobno sezono v Hemofarmu, mogoče bi si zaslužil kako minuto več glede na to, da je bil en redkih agresivnih zunanjih igralcev, ki bi lahko pokril pozicijo 3 (SF)

Lorbek - ne vem če ima mesto v reprezentanci. Tukaj je Pipan kiksnil po moje. Lorbka na Ayusa?! Totalen mismatch v obrambi, v napadu pa tudi ni Jordan, da mu ne bi bilo treba igrati obrambe. Sezona v Španiji bolj za pozabit. Enkrat je Sergio Tavčar za Slavca Duščka rekel, da je "gatto di marmo" (marmornati maček), ker se ne uspe premakniti v obrambi - to je danes na žalost Domen Lorbek.

Slokar - dostojna menjava Smodiša. Odigral svoje, Sezona v Rusiji? Verjetno spodobna ampak nič extravagantnega.

Nesterovič - sezona v NBA up and down. Ko je dobil korektno priložnost jo je izkoristil, več ali manj pa je dobil dorbtine.

In to je ta "silna" moč slovenske košarke. Da se razumemo - fantom kapo dol za trud! Je treba žrtvovati poletje za reprezentanco - ampak tudi v navijaški zaslepljenosti ne bo odveč, če smo realni.

A kapaciteta da je večja? Je ja, ampak če nekdo noče igrati, potem nanj ne računaš in se tudi "kapaciteta" zmanjšuje. Je vse zastonj, če imamo človeka od 300cm, če nikoli ni igral košarke in se ukvarja z nabiranjem oljk. Kapaciteta je velika, realno pa imamo ljudi od 180 cm. Na podlagi česa bomo postavljali cilje? Na podlagi kapacitete ali na podlagi realnega stanja?

Igralci, ki so bili izbrani med 12 so imeli povprečne do slabe sezone za sabo (ali pa prve resne sezone). Pustimo dosedanje kariere, govorimo o sezoni, ki je peljala na kvalifikacije! In kaj bi torej lahko pričakovali? Peking? Jaz ga nisem pričakoval - sem jim privoščil da pridejo na OI, nisem pa pričakoval da bodo prišli.

Kaj je manjkalo? Za začetek je treba narediti/kupit igralca na mestu SF (3), ki bo znal in hotel igrati košarko. Imamo Nachbarja, ki pa je v NBA in pride če pride, če ga pa ni (in enkrat bo tudi on rekel, da je konec s košarko) je panika. Koga imamo od mladih na tem mestu? Nekoga za reprezentanco? Preldžič,... potem pa je že počasi konec. Gledam reprezentanco do 20 let - ni nekih euroligaških kril. A samo euroligaška krila bodo lahko nosilci igre v reprezentanci.

Druga točka - KZS mora poiskati denar za profesionalnega selektorja. Ja, to stane - ampak samo profesionalec si bo lahko vzel čas in šel med sezono v ZDA in pokramljal z Brezcem, Nesterovičem, Udrihom, Nachbarjem,... videl kako živijo, kaj hočejo,... navezal malo človeškega stika. Kaki skype in SMSji - saj nismo zaljubljeni pubertetniki, da bomo sredi noči viseli na internetu! Lahko bo šel po Evropi in obiskal ostale kandidate. Tega še nismo poskusili - se mi pa zdi, da ne bi bilo nič narobe. OK, ostale ekipe imajo tudi selektorje, ki so trenerji v klubih - ampak to smo že večkrat poskusili, pa ne gre. Tudi Slovence smo že "pokurili" - ostaneta še Mahorič in Filipovski ampak tudi tukaj sem skeptičen. Alibegovič bi bil lahko pravi - vprašanje je samo ali si želi "stopiti v drek".

Tretja točka, ki bi morala biti PRVA, DRUGA in TRETJA! - Treba je dvigniti nivo slovenske košarke (v vseh pogledih!). Generacije, ki prihajajo so rezultat neresnosti in slabega dela kompletne slovenske košarke. Niso sami krivi, da so takšni - ampak nedelo in neresnost in neorganiziranost se morata nekje pokazati. Mlajše reprezentance so vse v nekih B divizijah (nižje ne gre!) - in to so fantje, ki bodo morali enkrat igrati v A reprezentanci! Na žalost ne kaže na kaj bistveno boljšega od tega kar imamo.

To je točka, ki jo moramo nujno popraviti, če želimo imeti kaj resnega od košarke - je vse zastonj, ves trud in matranje. Levji delež krivde nosi KZS - dovoli klubom, da delajo kar hočejo, pri očitnih kršitvah zamiži na obe očesi (in še na kurje oko, bi rekel Andrej Stare) - zavoljo ljubega miru v hiši. Tujci se švercajo na turističnih vizah, delo z mladimi je nujno zlo,... ljudje božji - košarka v Sloveniji ŽIVOTARI! Ni to nič in samo še slabše bo. Včasih smo imeli vsaj mlade igralce, ki so nekako izgledali - ki so imeli nek zgled v članskih igralcih. Danes? Danes je Veljko Petranovič pri 49ih letih tata-mata za celo slovensko prvo ligo!! 49 let!!! Da ni enega mulca od 22 let, ki bi se mu postavil po robu?!

Potem se pa čudimo, da ni rezultatov - da nas ni nikjer!! Leta nazaj smo imeli prvake v večini mladinskih kategorij! Pri članih nas pa ni. Ok, nekaj je res mentaliteta - nismo mi argentinci, ki z zlomljenimi kolki igrajo za reprezentanco. Nekaj pa je tudi dejstvo, da imamo kilavo ligo v kateri je nebroj pol-izdelkov sumljive kvalitete, namesto da bi bile naše lige poligon za te mlade igralce, ki bodo enkrat nosilci naše košarke. Ne, trenerji so sužnji rezultata - za svojih 500 EUR bodo žrtvovali mladega igralca, namesto da bi ga porinili v ogenj in vztrajali z njim. Ne - šteje samo rezultat - potrebno je preživeti sezono, naslednje leto bomo pa že nekako. Ni vizije, ni ciljev - nič od nič.

Da se vrnemo h reprezentanci. Aleš Pipan naj pošteno zaključi zgodbo in gre novim izzivom nasproti. Je naredil največ od vseh do sedaj, je pa res, da se vzorci ponavljajo in če ne gre pač ne gre.

Za konec pa še to - od VSEH bi pričakoval, da bodo pokazali jajca in enkra za vselej razčistili te neke svoje zamere. Za dobro slovenske košarke je potrebno enkrat narediti čistko, razčistiti zadeve, si povedati kar si je potrebno in iti naprej. Katarza ni nujno slaba reč - vsaj veš pri čem si in greš mirne duše naprej. Tako pa se na širših popisih pojavljajo igralci taki in drugačni, za katere se že vnaprej ve, da se ne bodo odzvali. Če se ne bodo, potem jih ne klicati - najdimo neke "zamejske" slovence ni vrag, da ne najdemo 12 frajerjev ki se bodo z veseljem odzvali.

Tem, ki pa so odgarali svoje na kvalifikacijah pa čestitke za trud. Verjamem, da je vsakemu od njih bistveno težje kot vsem nam skupaj tukaj na forumu.

Izjava dneva : Vince Lombardi
- "Some of us will do our jobs well and some will
not, but we will all be judged by only one thing - the result"

Video dneva - Wayne Badgers - če lahko on, potem lahko vsi!


No comments: