30 Apr 2008

Handicap [hae´ndikaep]


Ta teden sem na trening prinesel en zanimiv pripomoček - očala za vadbo vodenja žoge. Zelo zanimiv pripomoček, ki bi ga predlagal vsem trenerjem mlajših igralcev. Prej ko se otroci začnejo s tem igrati, lažje jim bo.

Kako izgleda zadeva? Precej enostavno in zelo priročno. Očala bodo postala obvezen pripomoček pri treningu. Vse aktivnosti povezane z vodenjem žoge bomo izvajali z očali. Od navadnega vodenja na ogrevanju, do vaj 5:5 - vsi igralci bodo morali imeti očala, kdor jih ne bo imel pač ne bo treniral.

Kaj dosežemo s temi očali? V prvi vrsti igralce navadimo, da gledajo igro, nasprotnika, svoje soigralce in se ne "zabavajo" z gledanjem svojega vodenja. Pri otrocih je to še bolj opazno (pa tudi kdo od starejših se rad "spozabi") - pri vodenju žoge gledajo v tla in "pozabijo" na okolico. Pravi igralec vodi žogo in ima kontrolo nad njo tudi če je ne vidi, ker ČUTI kam se odbije, kako se odbije - kje je! Prej ko se otroci navadijo tega občutka, prej bodo na igrišču samozavestni in suvereni.

Prva dva treninga sta bila prava katarza za nekatere. "ma jaz ne morem s tem", "ne vidim nič",....je bilo kar pogosto slišati. Žoge so letele po celi dvorani pa smo počeli precej enostavne reči. Malo razočaranje za nekatere, ki so mislili, da že vse znajo ampak tako pač je.Zato pa bom vztrajal, da se vse dela z očali - v roku 1 meseca bo že bolje, po enem letu pa jih ne bomo več potrebovali.

Na teh dveh treningih se je pa pokazala še ena zelo zanimiva zadeva - z nami sta trenirala dva fanta, ki sta 3 in 4 leta mlajša od ostalih iz skupine. Medtem ko so se "starejši" lomili z žogo in uprizarjali prave cirkuške točke sta "pionirčka" vaje oddelala zelo dobro. Brez strahu, brez nekih drastičnih napak, brez obotavljanja in jokanja kako je življenje naporno in kako "jaz ne morem s tem".

Vse to samo nazorno pokaže, da je potrebno take trenažne pripomočke uvesti čimprej. Mlajši kot so otroci, lažje sprejmejo te dodatke (seveda morajo biti pripomočki letom primerni) in hitreje se učijo. Zato, ker še nimajo "privzgojenih razvad".

Je pa tukaj še ena pomembna zadeva - ker govorimo o otrocih ali mlajših pubertetnikih je pomembno, da imajo re pripomočke VSI. Ne, da jih 3 imajo, 3 nimajo. Tako hitro pride do "škandala", ko je tistim z očali recimo nerodno češ "glej kak sem!" tisti brez očal se pa režijo češ "glej kako nimajo pojma!". Vse očala na nos, da so vsi v enakem položaju.

Zaenkrat se še privajamo na očala in moram vsakič znova opozarjati na to, da je očala potrebno imeti na glavi. Bom pa resnično vesel, ko bom videl katerega od igralcev nositi zadevo kljub temu, da je "ne bo treba" (ker trener tega ni zahteval). To bo pomenilo, da se igralec zaveda tega, da mora dodatno trenirati in da mora delati več in bolje v manj ugodnih razmerah. In samo na tak način bo igralec lahko napredoval.

Izjava dneva : "I play to win, whether during practice or a real game. And I will not let anything get in the way of me and my competitive enthusiasm to win.” -- Michael Jordan

Video dneva : Steve Nash

No comments: